Vinstskatt på Triss

Det råder delade meningar kring hur eventuell vinstskatt på Triss ska beskattas men när man gräver lite djupare i informationen kommer man fram till att det är relativt enkelt när man lär sig lotterilagen och lite pekpinnar därtill. Vi hjälper dig som letar efter vinstskatt på Triss och hur det funkar genom att besvara frågeställningen här och nu.

Triss vinster

Ett utav Sveriges mest kända och största skraplotteri är den av Svenska Spels anordnade Triss. Trisslotter har blivit synonymt med presenter och gåvor i och med dess låga kostnad men stora intäktspotential, det är till exempel väldigt populärt att ge bort Trisslotter i julklapp. Eftersom Triss är så pass vanligt att spela på så är det naturligt att man ibland lyckas vinna också och då kommer frågan kring skatten som ska betalas.

Fram tills januari 2007 när förmögenhetsskatten avskaffades skulle man nämligen räkna in Triss vinster in i förmögenhetsskatten vid större summor pengar. Det finns fall med mångmiljonvinster i Triss 25 000 i månaden i 25 år där vinnaren blev upptaxerad enligt förmögenhetsskatten år 2006 och fick betala många hundratusentals kronor i skatt. Det blev stora nyhetsartiklar kring detta omkring 2006 och det kan vara orsaken till att man i allmänhetens kännedom tror eller inte tror att man ska betala vinstskatt på Triss. Eftersom förmögenhetsskatten avskaffades 2007 så slutade Triss bli tvunget att skattas för vinsterna på och nu är det helt skattefritt att spela på Triss eftersom Triss anordnas av Svenska Spel som är ett statligt spel som är undantaget vinstskatt.

Vad säger Lotterilagen kring vinstskatt på Triss?

Enligt svensk Lag (1991:1482) om Lotteriskatt så räknas Triss in till tur och slumpspel, vilket innebär att det inte finns något skicklighets moment kring att vinna eller inte vinna på Triss. Det finns alltså matematiskt ingen möjlighet till att öka sina chanser att vinna i Triss utan chansen är lika stor vid varje skraptillfälle. Av denna anledning så räknas Triss in som ett slumpspel, och i kombination med att det är ett lotteri som anordnas av Svenska Spel, som är ett statligt bolag så är det 0% vinstskatt på Triss.