Sannolikheten för regn på midsommar? Här är oddsen hos spelbolagen

Det dåliga vädret på midsommarafton är ett vanligt samtalsämne, och det hör till något av en vedertagen sanning att vädret alltid är lika dåligt varje år just denna dag. Men stämmer detta? Enligt statistik från SMHI så är det väldigt vanligt att det kommer någon regnskur på midsommarafton. Men givetvis varierar detta från år till år och från stad till stad.

Vad säger oddsen hos spelbolagen om vädret på midsommar det här året?

Ska vi dock tro oddsen hos spelbolagen är det liten sannolikhet för regn på midsommarafton år 2023. Vi har tittat närmare på oddsen hos Betsson som ger följande odds för regn över 5 mm, från söder till norr.

Kommer det att regna över 5 mm?

  • Stockholm: Ja (odds 3,5) Nej (odds 1,26)
  • Malmö: Ja (odds 3) Nej (odds 1,34)
  • Umeå: Ja (odds 2,2) Nej (odds 1,6)

Det finns även fler städer men dessa tre ger en bra spridning geografiskt över landet. Ska vi tro oddsen är det alltså inte särskilt stor sannolikhet för regn i Malmö eller Stockholm på midsommarafton. Däremot tycks spelarna tro att sannolikheten är desto större i Umeå.

Glädjeodds eller faktisk sannolikhet bakom?

Det är inte helt orimligt att tänka sig att oddsen för regn på midsommar är något påverkade av spelarnas eller oddssättarnas önskan om att så inte ska bli fallet. Såsom när Sverige spelar och många spelar på att Sverige ska förlora, för att få glädje oavsett. Eftersom oddsen dock skiljer sig ganska mycket åt mellan olika städer så får vi dock anta att viss sannolikhet vägts in i dessa odds.

Statistik över historiskt väder

För att få ett hum om hur vädret skulle kunna bli denna midsommar finns det en hel del historisk data att ta del av för att bilda sig en uppfattning om hur vädret kommer att bli. Exempelvis har SMHI en webbtjänst som heter ”Hur var vädret?” där man kan kolla hur vädret var vid olika tillfällen tidigare år. Länk till SMHIs tjänst. Det går även att beställa lite mer exakt väderhistorik från SMHI mot en avgift.

Vad säger väderprognosen än så länge?

När denna artikel skrivs, vilket är cirka en månad innan midsommarafton 2023 säger den långsiktiga väderprognosen att det statistiskt sett kommer att bli regn i Umeå och sol i både Stockholm och Malmö. Detta kommer sannolikt att förändras ju närmare vi kommer men skulle kunna ses som en bra fingervisning.

Vilket väder hoppas Casinios medarbetare på?

Vi på Casinio har inget intresse av regn på midsommarafton, varken för invånarna i Umeå, Stockholm eller Malmö. Vi hoppas därför på en riktigt solig dag över hela landet. Det är ju något som än så länge både oddsen och väderprognoserna pekar på!