Postkodlotteriet

Svenska Postkodlotteriet är ett utav om inte av många ansett vara det största lotteriet i Sverige som sedan starten för snart 15 år sedan 2005 har delat ut över 9,4 miljarder kronor till den ideella sektorn i Sverige. Detta är alltså utöver vinster som tillfallit alla vinnarna genom åren. Helt klart gör detta till en utav de största och mest populära lotterna på den svenska marknaden. Postkodlotteriet finns även i andra länder som Tyskland, Holland och Storbritannien.


Med skattefria vinster och ett lottpris på endast 170kr så finns det många vinstchanser och sätt att vinna i Postkodlotteriet. I den här guiden om lotteriet så går vi igenom de vanligaste frågorna och ämnen som du som besökare brukar ha kring Postkodlotteriet.

 • Postkodlotteriet kostar 170kr per månad och lott, maximalt kan du ha 20 lotter per person.
 • Alla vinster som görs i Postkodlotteriet är skattefria för dig som är svensk.
 • Ingen bindningstid, endast tillsvidareavtal som går att säga upp via telefon eller MittKonto online.

Hur fungerar Postkodlotteriet?

Det som gör postkodlotteriet till ett så unikt lotteri är att lottens unika lottnummer som bygger på 3 olika delar 1. Postnummer, 2. Postkod och 3. Lottnummer gör att du kan vinna på varje del. Lottnummer är unikt för endast dig, Postnummer och Postkod är som bekant inte unikt och de vinsterna delas alltså med övriga lottägare på Postnumret eller Postkoden. Varje dag finns chanser för att vinna pengar, något som gör Postkodlotteriet till ett dagligt miljonlotteri.

Vid vinster överstigande 5000kr får du ett brev som meddelar vinsten via posten, annars får du besked via E-post eller SMS. Vinstdragningarna sker dagligen klockan 08:00. Du prenumererar på Postkodlotterna och du kan betala via antingen autogiro, kontokort/betalkort eller genom att betala på faktura. En lott kostar som nämnts 170 kr och för att öka vinstchansen kan du köpa fler lotter, men maximalt 20 st per person.
Vinsten delas ut i enlighet med när man betalat för lotten enligt två datum, ett för månaden du betalat för lotten och andra månaden för spelomgången när vinnaren koras.

Exempelvis för Betaldatum i Nov 2018 till Spelomgång i Dec 2018

 1. Betalmånad, 2.Spelomgång
 • Betalmånad 2018-11, Spelomgång 2018-12-10 – 2019-01-10
 • Betalmånad 2018-12, Spelomgång: 2019-01-11 – 2019-02-10

Postkodlotteriet Vinnare

I Postkodlotteriets Vinstbevakning så kan du som vinnare säkerställa att pengarna från vinsten tillfaller dig automatiskt. Istället för att rätta en lott som man traditionellt gör så kan du i lotteriets Vinstbevakning få tillgång till vinstsumman inom 4 veckor ifrån vinsttillfället som för övrigt är den maximala tiden det tar för en vinstutbetalning hos Postkodlotteriet.

Under 2018 beräknas Postkodlotteriet att dom ska betala ut 1 476 715 000 kr vilket innebär en vinstandel om 42,5%. Att på ett lotteri betala ut nästan 1,5 miljarder kronor i vinst gör Postkodlotteriet till ett riktigt attraktivt lotteri. Utöver vinstsumman tillkommer ytterligare 160 000 st extralotter som delas ut varje månad, Guldlördagar med miljonvinster, bilar och massvis med ytterligare vinstchanser.

Guldlördag varje vecka

På lördagar så är det dags för Postkodlotteriets Guldlördag. På Guldlördag så kan du vinna 1 000 kr för varje lott i ett vinnande postnummer. En lycklig vinnare blir dessutom ensam vinnare inom postnumret som vinner och får 1 miljon kr ytterligare utöver den 1 miljon kr som redan går till en vinnande postkod. Som grädde på moset kommer också chansen till att vinna en Volvo V90 som har ett uppskattat värde på nästan 400 000kr till en vinnare i postkoden.

Vardagsmiljonen

Vardagarna är inte tråkigare dom heller, under veckodagarna på måndag till och med torsdag så är det ett postnummer som vinner 1 miljon kr.

Postkodlotteriets Kulturstiftelse

Tidigare bedrev Postkodlotteriet en stiftelse som gick under namnet Postkodlotteriets Kulturstiftelse, denna kulturstiftelse har sedan ett tag tillbaka slutat ta emot ansökningar om bidrag och verksamheten och satsningen på kultur bedrivs numera ifrån Postkodsstiftelsen istället. Om du är intresserad att ansöka om bidrag eller har funderingar kring att söka bidrag, eller hur stiftelsen arbetar hänvisas du istället till Postkodstiftelsens hemsida.

Postkodlotteriet Bluff

Genom åren är det flera röster som höjts kring hur Postkodlotteriet är uppbyggt och kring ifall Postkodlotteriet är en bluff eller inte. Att Postkodlotteriet medvetet skulle luras är en allvarlig anklagelse speciellt med tanke på att man innehar ett lotteritillstånd ifrån Lotteriinspektionen så innebär den anklagelsen att man utöver att kalla Postkodlotteriet för bluff att man även ifrågasätter hela Lotteriinspektionens verksamhet och hur tillstånd delas ut. Det som med säkerhet kan säkerställas är vissa fakta:

 • 30 % av det totala summan av intäkterna ifrån lottpriset går till välgörenhet.

Denna summa om 30% får sättas i relation till rena välgörenhetsorganisationer som kan ha så låga siffror som 5-10%.

 • Samtliga organisationer som Postkodlotteriet ger bidrag till behöver bli godkännas av Lotteriinspektionen.

Lotteriinspektionen är en statlig myndighet som utfärdar, godkänner samt nekar ansökningar om att bedriva spel och lotteri verksamhet i Sverige. I ett utkast för en ny spelreglering i Sverige så kommer Lotteriinspektionen att byta namn till Spelmyndigheten men fram tills dess att den lagen har trätt i kraft så är det fortfarande Lotteriinspektionen som utfärdar dessa tillstånd. Att Postkodlotteriet har fått lotteritillstånd är en mycket stor kvalitétstämpel som visar på att man inte är en bluff.

Sedan 2005 har Svenska Postkodlotteriet enbart ifrån svenska kunder bidragit till 9,4 miljarder kr som delats ut till den ideella sektorn. Bland mottagarna finns bland annat Rädda Barnen som mottagit 573 miljoner kr i bidrag, Svenska Röda Korset som mottagit 326 miljoner kr i bidrag och Världsnaturfonden WWF som mottagit 576 miljoner för att nämna tre exempel på kända bidragstagare genom åren.

Så när vissa använder ordet bluff för att beskriva Postkodlotteriet så är det ofta när man inte läst på kring hur organisationen fungerar och mer kanske är tveksam till hur omkostnader på 30% kan generera pengar till ägarna, men svaret finns i att lotteriet är otroligt populärt i många stora lotto-länder och dessa 30 % leder till belopp som de som ifrågasätter inte är vana att se i skrift eller använda i tal.

Kontroversiellt

Det som dock kan tyckas vara aningen iögonfallande är att Postkodlotteriet mellan åren 2013-2017 till Clinton Foundation gav 64 miljoner i bidrag. Detta skedde ifrån den svenska Postkodstiftelsen, vilket kan tyckas vara aningen anmärkningsvärt att alltså ge pengar till USA:s sittande utrikesministers välgörenhetsorganisation. Samtidigt så är inte bidragen som Postkodlotteriet delar ut öronmärkta utan kan spenderas som de vill, något som kanske bidragit till mystiken kring företagets gåvor jämfört om man istället hade enbart stött exempelvis projekt med färdiga detaljplaner med enklare översikt, skolbyggen, dagvattenbrunnsborrning, elektricitetsutbyggnad och så vidare.

Postkodlotteriet Cykel

Ett populärt och känt pris att vinna i Postkodlotteriet är deras cykel. Många besökare hos Casinio.se har funderingar kring Postkodlotteriets cykel kvalitet och eftersom vi i redaktionen inte har testat cykeln är vi lika frågande som er som ställer frågan. Vi har dock tillgång till faktablad kring hårdfaktan och kan meddela att cykeln har ett uppskattat värde på 5 000kr, i maj 2018 delades det ut 4000 cyklar som exempel.

Cykeln kommer med tre växlar i färgen grön och har en stålram, 28 tums fäljar och däck med måtten 711,2mm. Du får på cykeln 12 månaders fabriksgaranti och cykeln levereras hem till dig via posten. Cykeln är färdigmonterad bortsett ifrån trampor och en lätt vridning utav styret enligt instruktionsboken. Om du vill djupdyka ner i rolig cykelfakta så kan du läsa mer på cykelföretaget Accells Groups hemsida som tillverkar Postkodlotteriets cykel.

Postkodlotteriet Vinstvalet

I Vinstvalet delas det på söndagen i varje vecka ut minst 1 miljon kronor. Vinstvalet skiljer sig ifrån de andra vinsterna genom att du själv kan välja ut en produktvaruvinst som kan vara allt ifrån en elektronikprodukt till en bok eller en möbel. Om du blir en utav vinnarna i Vinstvalet så har du 14 dagar på dig att välja ut en vinst men om du inte skulle hinna göra det så behöver du inte bli besviken för Postkodlotteriet väljer isåfall ut en vinst åt dig om du inte hinner inom dessa två veckor.

Postkodlotteriet Grannyran

En av Postkodlotteriets mest populära tillställningar och evenemang är Grannyran.
Genom åren har mycket pengar delats ut och det genomförs tre gånger per år enligt följande schema:

 • Mars – 80 miljoner i vinst
 • September – 100 miljoner i vinst
 • December – 200 miljoner i vinst

Vinsten i Grannyran är till ett enskilt postnummer och totalt tävlar man om 380 miljoner kr i vinstutbetalningar 2018.

Hur vinner jag i Grannyrann?

Det som avgör om och hur mycket du vinner är de vanliga parametrarna du kan skruva på gällande Postkodlotteriet:

 • 1. Hur många lotter du har
 • 2. Hur många betaldande lotter som finns inom postkod och postnummer.
 • 3. Självklart om du bor inom det vinnande postkoden och postnumret.
 • 4. Hur många andelar som du under året har haft din lott.

Den totala vinstsumman delas genom att alla lottköpare inom det postnumret som vinner får dela på 1/3 utav vinsten, och 2/3 av vinsten sedan fördelas på alla lottköpare inom postkoden. Om det är få eller många lottköpare inom ditt postnummer och postkod avgör alltså stort hur mycket pengar du vinner utöver hur många andelar och lotter du själv äger. Grannyran är en del i Postkodlotteriets dragning och är alltså ett lotteri så det är endast logiskt att chanserna ökar ju mer lotter du äger, detta ökar du genom att öka andelar som du mellan januari till december kan få genom att äga betalande lotter, för varje lott du betalt får du 10 andelar i vinstpotten i Grannyran. I Januari året efter nollställs alla vinstandelar och lotteriet börjar på nytt.

Postkodlotteriet Uppsägning

Om du känner att inte Postkodlotteriet är någonting för dig längre och du vill säga upp och avregistrera dig
så kan du göra detta på telefon, via epost eller om du under Mina Sidor/Min Profil på hemsidan säger upp men du kan endast säga upp via hemsidan om du betalar med kort. Om du vill att det ska gå på snabbaste sättet så är det via telefon som du kan ringa helgfria vardagar 08:00-18:00 till nummer 0771-44 55 44.

Att säga upp prenumerationen av Postkodlotteriet är ingen stor deal eftersom du inte har någon bindningstid på lottköpet så är det dessutom enkelt om du i framtiden vill gå med igen att göra så.

Innan du fullföljer och säger upp så kan du fråga dig själv vad anledningen egentligen är till att du kommit till den insikten, är det för att du inte vunnit eller är det bara för att du vill testa någonting nytt? Lotto innebär så mycket mer än bara Postkodlotteriet och det finns massvis med alternativ att välja bland för dig som vill spela lotto online. Om du vill öka chansen till att vinna så kan du välja ett lotto med större vinstutbetalning än Postkodslotteriets 42,5% som får anses vara aningen lågt jämfört med exempelvis spelautomater på nätet som har upp emot 97% vinstutdelningar.

Om du inte är intresserad utav spelautomater och bara vill testa andra lottospel så har du utöver Svenska Spels lottoutbud alla möjliga lottoleverantörer på nätet, Eurolotto är en utav de mest populära och välanvända för svenska kunder där du i Powerball kan tävla om upp emot 1 miljard kronor, i Mega Millions över 600 miljoner kronor och i Euro Jackpott över 300 miljoner kronor.

Postkodlotteriet TV4

TV-kanalen TV4 har sänt och visat Postkodlotteriet, Postkodmiljonären, En ska bort, Drömpyramiden, Huset fullt med pengar och övriga Postkodprogram sedan starten 2005. TV4 sände tidigare även programmet Vem vill bli Miljonär som sändes mellan år 2000 till 2003 och leddes av programmledaren Bengt Magnusson och sedermera Rikard Sjöberg. Programmet Vem vill bli miljonär återuppstod sedan 2005 under namnet Postkodmiljonären under ledning av just Rikard Sjöberg och sedan dess har Rikard lett över 1000 program utav TV-programmet.

Postkodmiljonären

Postkodmiljonären är en återkommande TV-händelse på fredagar hos TV4 och som tävlande får man totalt 15 st frågor där slutpriset är 1 miljon kronor. Det är även väldigt populärt att sitta i publiken i TV-studion, och om du vill göra detta kan du ansöka om det via TV4:s hemsida.
Populära programavsnitt genom åren har visat deltagare som inte kunnat svaret på allmänt accepterade sanningar, svar och uttal som lett till komiska klipp som går att finna runt om på internet.

Postkodmiljonärens Livlinor

Deltagarna i Postkodmiljonären får tre stycken livlinor, Fråga publiken, 50/50 och Ring en vän. När den tävlanden vill använda en livlina meddelar man programledaren detta och efter att livlinan blivit utnyttjat så försvinner den ifrån alternativen från och med nästa fråga. Det finns eventuellt en viss prestige i att inte utnyttja livlinor och gå hela vägen till slutet och vinna hela tävlingen men det smartaste är endå att ta hjälp utav livlinorna vid taktiska steg exempelvis vid frågor som leder till garanterade vinstnivåer.

Livlinan Fråga publiken

Fråga publiken innebär att frågan som deltagaren ska svara på först ställs till publiken som via sina mentometerknappar svarar på vad de själva tror är svaret på frågan. Svaren presenteras sedan för den tävlande som får svaren uppställda i procentenheter där svaren delas in i A, B, C, D exempelvis A 10%, B 3%, C 2% och D 85%. Den tävlande ställs då inför valet att lita på publiken och gå på ett utav publikens svar, med största sannorlikhet skulle den deltagande välja svar D då detta gav 85% av rösterna. Publiken är dock inte alltid rätt och det har genom de snart 15 åren som Postkodmiljonären sänts inte alltid lett till miljonvinster att låta publiken guida genom svaren.

Livlinan 50/50

I livlinan 50/50 så tas 50% av svarsalternativen bort, istället för 4 visas endast 2 efter att livlinan utnyttjats. Detta ökar drastiskt chansen om den tävlande helt sonika vill chansa på ett av svaren för denne inte har en susning. Med 50% chans är det alltså en stor chans att få rätt, men om den tävlanden har en liten små aning och sedan försvinner 50% av de potentiella felen så kan det öka övertygelsen till svaret som den tävlanden redan hade.

Ring en vän

Ring en vän var när programmet började sändas under namnet Vem vill bli miljonär en genomtänkt och rolig livlina i slutet på 90-talet då man som tävlanden ringer en vän som man på förhand bestämt ska finnas bland alternativen att svara. Den svarande vännen får 30 sekunder på sig att svara och mycket komiska klipp har skapats när paniken i att inte kunna svaret, stressen ifrån att medverka i direktsänd tv, partners som ska gå ner ifrån trappan eller släppa tv kontrollen och så vidare skapar regelbundet stora skratt i programmet.

Fusk i Postkodmijonären

År 1998 när programmet först sändes i världen så var inte internet speciellt utbrett och det var med endast 30 sekunder tid på att svara i princip omöjligt att hinna springa till sin stationära dator och söka fram svaret på internet alternativt slå upp det i exempelvis Nationalencyklopedin. I takt med att internet har kommit in i våra händer via mobiltelefonen är det idag betydligt lättare att bara söka fram svaret snabbt i mobilen och svara på frågan som leder till att den tävlande får korrekt svar. Man kan alltså som en vän som är förberedd på ett samtal sitta med mobilen framme, vänta på att den tävlande ringer men innan dess redan ha sökt fram svaret och meddela det på telefonen när samtalet sedan kommer några minuter senare.

Livlinan Ring en vän är på senare delen utav 2010-talet mer att betrakta mer eller mindre som ett mindre fusk och det var inte det som var tänkt 1998 när programmet lanserades. Åsikterna om detta går isär om det är fusk eller inte men än så länge godkänner Postkodmiljonären detta sätt som beskrivet ovan.

Streama Postkodmiljonären

Om du inte har en TV, befinner dig i utlandet, på landet eller allmänt bara föredrar att titta via dator eller mobil så går det att streama Postkodmiljonären reklamfritt via C More eller på TV4:s hemsida. Det är ett uppskattat sätt ifrån många kunder i dessa tider när analog TV inte längre finns draget i alla hus, eller när man kanske befinner sig på resande fot. Om du vill streama Postkodmiljonären eller Postkodlotteriet utomlands så behöver du använda dig utav en VPN-tunnel tjänst för att kringgå IP-spärren som annars kommer in då rättigheterna för att visa programmet endast är giltigt inom Sverige.

Postkodlotteriet Bingo

Eftersom Bingo är en så pass populär spelform i Sverige så har även Postkodlotteriet sen 2012 bedrivit spelet under namnet Postkodlotteriet Bingo. Med en återbetalning på 48-50% är det dessutom attraktivt att spela med bingobrickor i storleken på 1-20kr styck och maximalt 20 brickor per person och spelomgång kan du finna finfina priser och pengar. Postkodlotteriet Bingo spelas som ett vanligt Bingo på nätet med klassiska bingoregler när man fyller en rad med siffror vågrätt eller lodrätt på bingobrickan.

När du spelar Bingo på nätet på Postkodlotteriets hemsida så kan du välja flera olika sorters spelformer med vinstplaner, design och olika chattvärdar som skiljer sig åt. Du kan välja exempelvis Frukostmixen för dig som gillar att spela tidigt på morgonen, Bingo på natten för nattugglan eller Jackpott för dig som vill vinna stort på upp till 50 000kr. Bingoyran är här för att stanna.

Att bli kund hos Postkodlotteriets Bingo på nätet är enkelt, du registrerar ett spelkonto via Mobil BankID
och skapar spelkonto på samma sätt som du för när du spelar Casino med Mobilt BankID Processen tar inte mer än nån minut och efter insättning kan du sätta igång och spela direkt, du kan även välja bingobonusar som Postkodlotteriet tillhandahåller nya medlemmar.

 • 100kr Bingobonus
  Som ny kund hos Postkodlotteriet Bingo får man 100kr i bingobonus när man öppnar upp ett konto att spela för
 • Chattbonus
  Du kan utöver Bingobonusen även vinna mer pengar i Chattbonusen där frågor ställs av bingovärdarna och svarar man rätt får man 10kr i bonus att spela för. Det kan vara allt ifrån ordlekar med ord som kastats omkull som ska bilda ett nytt ord , quizar, frågesporter och mycket mer.
 • Bingobloggen
  I Bingobloggen får du som besökare följa med bakom kulisserna för bingovärdarna i vardagen och online där dom bloggar. Bingovärdarna delar med sig av sina roliga anekdoter och historier i blogginläggen ifrån sitt vardagliga liv och hur det är att vara bingovärd för Postkodlotteriet Bingo.

Postkodlotteriet Dragning

Dragningen utav Postkodlotteriet äger rum varje dag klockan 8 på morgonen, 08:00.
Om du inte hinner med denna dragning behöver du absolut inte oroa dig eftersom du via Postkodlotteriet Vinstbevakning automatiskt får pengar vid vinst.

Postkodlotteriet programledare

Då Postkodlotteriet är ett så pass uppskattat program så ses det va många TV-tittare på bästa sändningstid på vardagar och helgkvällar både i huvudprogrammen eller Postkodmiljonären och de övriga programmen runt om kring.

 • Rikard Sjöberg
 • Behöver knappt en presentation, en utav Sveriges absolut mest kända TV-programledare som började som TV-hallåa och sedan i program som Närr och Fjärran och Vem vill bli Miljonär, programet som numera går under namnet Postkodmiljonären. Rikard Sjöberg har redan hunnit med att göra över 1000 avsnitt av Postkodmiljonären.
 • Sandra Dahlberg
 • Sandra Dahlberg är en sångerska och entertainer som sedan 2004 och hennes genombrott i Fame Factory har varit mycket aktiv med medverkanden i många melodifestivaler senast 2016 med låten “Jag tar det jag vill ha”. Sedan 2009 har hon medverkat som en utav Postkodlotteriets vinstutdelare och är mycket populär bland TV-tittarna. Sandras bakgrund och uppväxt är ifrån norra Sverige med samiskt ursprung genom hennes uppväxt i Klimpfjäll.
 • Putte Nelson
 • Som musiker, pianist, programledare och körledare har Putte Nelson vart aktiv i musiksverige sen mitten på 90-talet när han i gruppen Blacknuss slog igenom runt om i världen med flera världshits. Du känner eventuellt igenom Putte ifrån TV-program som “Så ska det låta” eller “Körslaget” bortsett ifrån att sedan 2013 vara vinstutdelare i Postkodlotteriet.
 • Magdalena Graaf
 • Magdalena Graaf har verkligen testat på många olika yrken och saker genom livet, först som sångerska med sin syster på 90-talet som Systrarna Graaf som blev Magdalenas genombrott och sedermera som Bloggare och 2007 som vinstutdelare för Postkodlotteriet. Magdalena är den vinstutdelaren som varit med programmet under längst tid. “
 • Christian ”Kicken” Lundqvist
 • Senaste tillskottet bland vinstutdelare för Postkodlotteriet är trummisen ifrån rockbandet The Poodles – Christian “Kicken” Lundqvist. Kicken är sprillans ny som programledare för Postkodlotteriet och finns utöver som vinstutdelare även i Bingochatten på tisdagar.

Postkodlotteriet Ving

Vingmiljonen delas ut i resepresentkort i en postkod varje fredag och vinsten kan vara allt ifrån tusenlappar till hundratusentals kronor i resecheckar till vinnarna.