Eurojackpot

Eurojackpot är ett gigantiskt lottospel som finns i ett flertal länder i Europa. Spelet är ett samarbete mellan spelbolag i totalt 18 olika länder där bland andra Tyskland, Spanien, Finland och Italien deltar. Om man får full pott i Eurojackpot så vinner man minst 10 miljoner euro. Men det är även vanligt att man vinner långt mycket mer än så. Här tittar vi lite närmare på Eurojackpot och ger lite tips på vad som kan vara bra att tänka på om man planerar att spela.

Dragning i Eurojackpot

Dragningen i Eurojackpot sker varje fredag kl 21 i Helsingfors. Dragningen kan man följa på TV4 alternativ genom webb-TV hos Svenska Spel. Dragningens resultat kan man även hitta online lite senare på kvällen, alternativ på text-TV.

Spelstopp

Vill du delta i Eurojackpot måste du senast ha lagt ditt spel klockan 19.00 på fredagen. Om du inte hann lägga ditt spel innan dess får du vänta till nästa veckas dragning.

Jackpott och vinster

Den högsta möjliga vinsten i Eurojackpot är 90 miljoner euro och den lägsta möjliga jackpottvinsten är 10 miljoner euro.

Så spelar man

Eurojackpot fungerar som vilket lottospel som helst. Det ordinarie spelet är uppbyggt av fem nummer mellan 1-50. Vidare finns det ytterligare två nummer, så kallade stjärnnummer, mellan 1-10. För att spela en lottorad väljer man alltså fem ordinarie nummer mellan 1-50 och två stjärnnummer mellan 1-10. Om man spelar Eurojackpot hos Svenska Spel så kan man antingen välja dessa nummer själv, alternativt använda funktionen “Huxflux”, som slumpar fram en nummerserie. Du kan välja att bara spela en rad eller flera olika rader. När du tagit fram de rader som du är nöjd med kan du välja att spela dessa i en vecka, fem veckor eller ända upp till tio veckor.

Pris

Priset på Eurojackpot är för närvarande 25 kronor per rad. Svenska Spel erbjuder även färdiga spelpaket, där man kan köpa fyra rader för 100 kronor eller åtta rader för 200 kronor.

Statistik för Eurojackpot

Sedan starten av Eurojackpot år 2012 så har storvinsten delats ut totalt 47 gånger. De länder som tilldelats Eurojackpotten flest gånger är för närvarande Tyskland och Finland. I vilket land som jackpotten delas ut är inte förutbestämt utan avgörs helt och hållet av slumpen. I Finland är Eurojackpot exempelvis långt mycket mer populärt i Sverige, något som även gjort att jackpotten delats ut där ett stort antal gånger.

Vissa gillar att spela Eurojackpot men nummer som dras oftare än andra. Några av de nummer som dragits i vinnande rader flest gånger är följande: 19, 40, 16, 25, 33 och 18. Detta avser nummer i det ordinarie spelet.

Sannolikheten att vinna jackpotten i Eurojackpot är 1 på 95 miljoner.

Största vinster

Tre gånger har en jackpott om 90 miljoner euro delats ut, detta till spelare i Tjeckien, Tyskland och Finland. I Sverige har ingen spelare ännu vunnit dessa summor. Dock har en spelare i Borås vunnit 30,8 miljoner kronor och en spelare i Västerhaninge 19,1 miljoner kronor. Frågan är när Sverige kammar hem sin första storvinst? Detta vill du definitivt inte gå miste om.

Återbetalning till spelarna

Eurojackpot har en förhållandevis låg återbetalningsprocent till spelarna som deltar. 50% av spelarnas insatser går tillbaka till spelarna i form av vinster. Resten tillfaller det spelbolag som står för lottoradsförsäljningen.

Reklam för Eurojackpot

Eurojackpot har bland annat gjort sig känd för sina roliga reklamfilmer, där man tar fram komiska exempel på hur mycket storvinsten i Eurojackpot skulle räcka till.

Bastun

I en reklamfilm pratar huvudrollsinnehavaren om att bygga en bastu som han drömt om. Man visar sedan hur mycket bastu han kan bygga med sina pengar, vilket motsvarar en hel skyskrapa bastu.

Korv med extra räk

En annan reklamfilm handlar om en man på en ishockeymatch som bjuder sin vän på korv med extra räksallad. Hans vän som mottar korven frågar i och med detta om han vunnit på Eurojackpot eftersom han har råd med extra räksallad. Reklamfilmen fortsätter sedan med en genomgång kring hur många personer som han skulle kunna bjuda på korv med extra räksallad om han hade vunnit Eurojackpot. Det visar sig att han kan bjuda hela Stockholm på tio korvar med extra räksallad var.

Frisyrer

Denna reklamfilm handlar om Tobbe som kommer till jobbet på verkstan i en trendig frisyr. Hans kollega reser sig upp och kommenterar med “Har du varit hos frissan igen? Har du varit på Eurojackpot?”. Reklamfilmen fortsätter sedan med en beskrivning av att man med storvinsten på Eurojackpot skulle kunna ge alla i hela Örebro, Eskilstuna, Arboga och Flen med omnejder, plus deras hundar nya frisyrer.

Systemspel på Eurojackpot

Att spela med systemspel på Eurojackpot innebär att man spelar på fler nummer än de ordinarie fem numren. Hos Svenska Spel kan man spela på Eurojackpot med upp till 12 stycken ordinarie nummer och upp till 10 stycken stjärnnummer. Genom att spela på Eurojackpot med systemspel så kan man öka sina vinstchanser avsevärt. Dock kostar det en del att spela i system. Det dyraste systemspelet på Eurojackpot hos Svenska Spel kostar hela 19800 kronor.