Bingolotto

Bingolotto är ett av Sveriges mest populära spel och ett av de största lotterierna genom Sveriges historia. Bingolotto grundades 1987 och sändes för första gången på TV4 1991. Sedan dess har programmet och lotteriet varit oerhört populärt bland mängder av spelare över hela Sverige. Här kan du fördjupa dig i Bingolotto och hitta en hel del användbar information.

Vad är bingolotto?

Bingolotto är ett bingolotteri som har som syfte att stödja ideella verksamheter inom det svenska föreningslivet. Genom åren har man dragit ihop över 16 miljarder till Sveriges föreningar. Spelet går ut på att spelarna under veckan köper lotter inför TV-programmet. Under TV-programmet sker sedan dragningar. Tanken är de som köpt bingolotter sedan sitter och fyller i sina bingolotter framför TV-rutan.

Varje Bingolotto-program delas det ut cirka 50 000 vinster. Vinsterna kan man bland annat vinna genom bingoraderna under bingodragningarna, under dragningarna av serienummer och lottnummer samt genom att ringa in till programmet.

Färgfemman

Färgfemman kallas det spel i Bingolotto där spelare som fått bingo har möjlighet att ringa in till programmet. Färgfemman är ett av de absolut mest populära spelen inom Bingolotto. Spelet går ut på att den som ringer in till programmet får öppna luckor. Inringaren får fortsätta öppna luckor ända fram tills dess att samma färg öppnats bakom två olika luckor. Det enda undantaget är om en miljonvinst gömmer sig bakom en av luckorna. I detta fall så avslutas spelet. Spelet är i och med detta slut och spelaren får behålla de vinster som dragits ihop under spelets gång.

Vinster i färgfemman

Färgfemman har ett stort antal olika vinster. Bland annat kan man vinna bilar, kontanter, hemelektronik, kökssaker, kläder, mat, resor och heminredning. Det lägsta priset är varor motsvarande ett värde om 5000 kronor och den högsta vinsten är ett kontantpris på 1 miljon kronor.

Extrachansen

Extrachansen är ett roligt extralotteri inom Bingolotto. Efter avslutat spel i den ordinarie dragningen så får alla som inte vunnit en extra vinstchans. Man deltar i extrachansen genom att registrera sin nitlott på Bingolottos hemsida. I extrachansen kan man normalt vinna mycket fina priser. De senaste veckorna har man exempelvis delat ut kontantpriser på 25 000 kronor samt presentkort hos Guldfynd, CDON, Ellos och Intersport.

Rätta Bingolotto

För spänningens skull sitter de flesta och rättar sina lotter själva under spelens gång. Men vill man göra det lite lättare för sig så kan man både snabbt och enkelt rätta Bingolotto på deras hemsida under fliken “Rätta Lotten”. Där kan man rätta sin bingolott genom att fylla i serienummer och lottnummer. Man gör då en automatisk kontroll av sin bingolott och får reda på om det är en vinstlott eller inte.

Om man hellre vill göra en manuell rättning så går det även att ladda ned dragningslistor för ett stort antal bingolotto-dragningar bakåt i tiden.

Bingolottos uppesittarkväll

Den 23 december har många för vana att ha en uppesittarkväll. Denna uppesittarkväll är även en stor TV-dag, som TV4 tidigt började kombinera med Bingolotto. Även om Bingolotto tappat något i popularitet under de senaste åren så har populariteten för Bingolottos uppesittarkväll växt sig allt större. Till exempel hade uppesittarkvällen år 2015 högst tittarsiffror på mycket länge. Idag säljer man runt 3 miljoner bingolotter inför uppesittarkvällarna.

Bingolottos uppesittarkväll är en kväll fullspäckad med musik från kända artister, jultema och enorma vinster. Den senaste uppesittarkvällen hade man bland annat besök av artister som Eric Saade, Wiktoria, Loa Falkman, Kamferdrops, Robert Wells med flera.

Har du hittills inte följt Bingolottos uppesittarkväll på TV så har du något att se fram emot kommande år den 23 december.

Bingolotto på Nyårsafton

Även på Nyårsafton så anordnar Bingolotto en riktig festkväll.  Totalt delar man ut vinster på 31 miljoner kronor. I programmet kan man följa lekar, såväl som musik från kända artister och rolig underhållning. Under den senaste Nyårsbingon så hade man bland annat besök av Lasse Stefanz, Boris René, Jemima och Gunhild Carling.

Utöver de stora kvällarna nyår och julafton så har man varje år också en rejäl påskspecial.

Bingolottos Julkalender

Bingolotto har varje år en mycket uppskattad julkalender. Julkalendern fungerar som vilken julkalender som helst, där man skrapar en ny lucka varje dag. Priset på julkalendern senaste året var 100 kronor. När du skrapar varje dag så ser du själv om du vunnit några pengar. Men du kan även rätta din julkalender på Bingolottos hemsida.

Vinster i Bingolottos julkalender

Bingolottos julkalender innehåller mängder av möjliga vinster. Man kan som högst vinna 1 miljon kronor kontant. Lägsta möjliga vinsten är 100 kronor. Dessutom kan du vinna allt däremellan.

Var och när visas Bingolotto?

Bingolotto visas sedan många år på TV4. Man kan se på Bingolotto både i sin TV och via TV4 Play. För närvarande visas Bingolotto på söndagar klockan 18. I samband med storhelger och högtider så visas Bingolotto även andra dagar i veckan.

Bingolotto och Turnan

Turnan kallas och kallades den urna där Företagsjakten och Extra Chansen drogs.

Jackpotthjulet

Jackpotthjulet är ett snurrande hjul inom Bingolotto, där man kan vinna riktigt stora jackpottar. Den 4 juli år 2017 delades hela 1 083 774 kronor ut.

Prenumeration på Bingolotto

Om man regelbundet spelar på Bingolotto så kan det vara aktuellt att teckna en prenumeration på bingolotter. Detta gör man enklast via Bingolottos hemsida där man även väljer prenumerationens omfattning. En prenumeration på bingolotter gäller tills vidare. Dock gäller den minst i 12 veckor från datumet man tecknar den. Du kan välja att prenumerera på allt mellan 1-10 bingolotter per vecka, samt hur många dubbellotter per tillfälle som du vill ha. Betalning av prenumerationen sker antingen genom faktura eller via autogiro. Minsta antal lotter att prenumerera på är 1 lott per vecka. Varje lott kostar 50 kronor.

Erbjudanden

Just nu får alla som tecknar en prenumeration på bingolotter två stycken extra dubbellotter. Detta till ett värde av 200 kronor helt kostnadsfritt. Alla som prenumererar på bingolotter blir automatiskt premiummedlemmar, något som gör att man får extra vinstchanser och fina erbjudanden varje månad.

Kritik

Bingolottos prenumerationstjänst har tidigare fått kritik då man menar att det är lätt att börja prenumerera men att det är både svårt och krångligt att säga upp tjänsten.

Programledare

Genom åren har Bingolotto haft ett flertal olika programledare där många varit mycket uppskattade av tittarna. Här går vi igenom de olika programledarna för Bingolotto.

Leif “Loket” Olsson

Leif “Loket” Olsson var programledare för Bingolotto mellan åren 89-99. Han gjorde även ett inhopp under 2004. Loket var den som med sin varma inställning och goa Göteborgs-dialekt som tog och gjorde Bingolotto stort. Loket är den som de allra flesta förknippar med programmet än idag. Loket var från början känd från lokalradio i Göteborg.

Lasse Kronér

Lasse Kronér var Lokets efterföljare och ledde programmet mellan åren 99-04. Lasse Kronér var tidigare sångare i bandet Triple & Touch och fick sitt stora genombrott i TV genom Bingolotto. I samband med att Lasse Kronér tog över från Loket så gjorde man även en del förändringar i programmets spelutbud.

Gunde Svan

Efter Lasse Kronér tog den före detta professionella längdskidåkaren Gunde Svan vid. Eftersom Gunde Svan tidigare vunnit bland annat fyra OS-guld och sju VM-guld så fick Bingolotto i och med detta en lite tydligare idrotts- och föreningsprofil. Gunde Svan ledde programmet i endast två år, mellan 04-05.

Rikard Olsson

Rikard Olsson tog över programledarrollen för Bingolotto 2005 och ledde det till 2008. Bingolotto som hamnat i lite av en svacka fick ett rejält uppsving när Rikard Olsson tog över.

Lotta Engberg

Bingolotto fick sin första kvinnliga programledare år 2008 i och med att Lotta Engberg tog över. Lotta Engberg ledde Bingolotto ända fram till 2011 och hade tidigare bland annat en karriär som dansbandssångerska.

Jan Bylund

Den uppskattade komikern Jan Bylund tog över som programledare år 2011. Han ledde sedan Bingolotto i två år fram till och med 2013. När Jan Bylund tog över lanserade man det nya konceptet Bingolotto Non-Stop.

Marie Serneholt

Den populära sångerskan Marie Serneholt som bland annat medverkat i bandet A-Teens ledde Bingolotto mellan 2013-2014. Man införde i och med Marie Serneholt även ett nytt programkoncept med lite tydligare fokus på utlottningar och spel.

Ingvar Oldsberg

Ingvar Oldsberg tog över som programledare 2014 och leder programmet än idag. Ingvar Oldsberg är en av Sveriges mest kända TV-personligheter och har även varit mycket uppskattad som programledare för Bingolotto.

Gästprogramledare

Bingolotto har genom åren även haft ett stort antal gästprogramledare. Några av gästprogramledarna som deltagit är bland andra Agneta Sjödin, Harald Treutiger, Linda Bengtzing, Jessica Andersson med flera.

Gäster i Bingolotto

Bingolotto har utöver bingodragningar även varje vecka besök av intressanta gäster och artister. Många folkkära artister har genom åren deltagit i programmet, varav många även varit dansband.

Regler i Bingolotto

Bingolotto är uppdelat i tre olika bingodragningar. Dessa är Ettans Bingo, Tvåans Bingo och Treans Bingo. Din Bingolott är uppdelad efter dessa tre dragningar. Du ska därför endast markera de nummer i din lott för den aktuella dragningen.

Under varje bingospel ropar programledaren upp de nummer som ska markeras på Bingolotten. Varje nummer hör ihop med en siffra.

Varje Bingolott har 5 vågräta nummer på varje rad. Får du dessa fem nummer i rad så får du bingo. Du vinner det som står angivet på lotten, på den rad där du fått bingo. Det kan exempelvis handla om en Volkswagen Golf, en resa, en kontantvinst eller nya lotter.

Ring in till programmet vid bingo

När du fått bingo så kan du få en extra vinstchans genom att ringa in till programmet. Genom att ringa in till Bingolotto så kan du om du har tur nå ända fram till programledaren i direktsändning. Det kostar 4,95 kronor att ringa in till programmet.

Vinn med serienummer och lottnummer

Utöver själva bingodragningarna så går det under programmets gång även att vinna genom serie- och lottnummer. Lottens nummer och serienummer hittar du längst fram på lotten. Detta är bra att skrapa fram innan programmet har börjat.

Så funkar dubbellotter

Bingolottos dubbellotter ger dig dubbelt så stor vinst när du väl vinner. Om du vinner 1 miljoner blir det till två miljoner och så vidare. Dubbellotter är ett perfekt alternativ för dig som brukar ha lite extra tur.

Bingolottos Kundtjänst

På Bingolottos hemsida finns det svår på de flesta vanliga frågor. Men om man har några speciella funderingar så kan man även kontakta Bingolottos kundtjänst. Detta gör man lättast per telefon på 0771-440 440. Man kan även skicka ett e-postmeddelande till Bingolottos kundtjänst genom ett kontaktformulär på deras hemsida. Bingolottos kundtjänst har öppet vardagar mellan 09:00-16:45 och på söndagar mellan 16-18.

Bingolottos Vinstgaranti

För dig som är premiummedlem i Bingolotto, det vill säga du som har en aktiv prenumeration finns det en alldeles extra fin garanti. Om du har spelat på Bingolotto 15 gånger i rad och inte vunnit på någon av lotterna så går Bingolotto in med sin vinstgaranti. När vinstgarantin utfallit så har du valet att antingen välja 4 nya bingolotter, alternativt att få 200 kronor utbetalt. Om du vinner på en lott inom intervallet för dessa 15 Bingolotter så börjar vinstgarantin om från 0 igen. Med Bingolotto kan du alltså alltid räkna med vinst, oavsett om du förlorar eller inte.

Bingolottos Premiumpoäng

Genom att prenumerera på Bingolotto så samlar man även premiumpoäng för varje Bingolott som man köper. Man får då 20 poäng för varje bingolott. 40 poäng när man köper en dubbellott och 10 poäng för en Sverigelott. Premiumpoängen går sedan att växla in mot fina erbjudanden. Man kan bland annat växla till sig nya bingolotter samt produkter i Bingolottos webbshop.

Bingolotto i Göteborg

Inspelningen av Bingolotto sker i Gamlestaden i Göteborg. Vill man uppleva Bingolotto på riktigt genom att sitta i publiken är det alltså hit man ska bege sig. Studion ligger i Gamlestadens fabriker, på Gamlestadsvägen 2-4. Hållplatsen för att ta sig till studion är Gamlestadstorget.

Pennor för Bingolotto

När man spelar Bingolotto är det praktiskt att ha en speciell penna för ändamålet. Denna penna brukar man kalla för duttpenna. En duttpenna är en rund penna som man enkelt gör tuschcirklar på de uppropade numren med. Genom att ha en bra duttpenna går du inte miste om några viktiga vinstchanser. Duttpennor hittar man i diverse hobbybutiker. Man kan även köpa specialanpassade duttpennor i Bingolotto och Folkspels webbshop. Där kan man köpa ett trepack duttpennor för 39 kronor.

Återförsäljare av bingolotto – Var köper man Bingolotter?

Bingolotter köper man lättast hos sitt lokala spelombud. Bingolotter säljs normalt hos ombud såsom Pressbyrån, ICA, Coop, Hemköp, Direkten och liknande. Även mindre, lokala spelombud brukar sälja bingolotter. Förutom hos de flesta spelombuden i Sverige så kan man även köpa bingolotter på Bingolottos hemsida. Där väljer man vilken sändning man vill köpa för och man får därefter sin bingolott elektroniskt.

Köpa Bingolott med SMS

Man kan även köpa en Bingolott med SMS. Detta gör man genom att SMSa Bingolotto tillsammans med sitt personnummer till 720 30. Pengarna dras sedan från din mobilräkning.

Spela Bingolotto online

Du kan även spela Bingolotto online när du vill. Just nu får man 20 kronor gratis att spela för när man spelar för 60 kronor. Detta erbjudande kan man utnyttja upp till fyra gånger om dagen.

Spela Bingolotto i Mobilen

Det går alldeles utmärkt att spela Bingolotto i mobilen. Detta gör man genom att köpa en digital bingolott. Man kan därefter spela i Bingolottos app, alternativt på deras hemsida. Appen går att hitta för både iPhone och Android. När du köpt en digital lott kan du spela direkt på hemsidan under “Mina sidor”, där dina digitala lotter ligger. Men du kan även välja att skriva ut din digitala lott och sedan spela bingo som vanligt med en duttpenna hemma framför TVn. Vinner du när du spelar med en digital Bingolott så sätt vinstsumman in på ditt konto hos Bingolotto. Denna kan du sedan använda som du vill, det vill säga köpa fler lotter eller ta ut till ditt bankkonto.

Hämta ut vinst från Bingolotto

Om du har vunnit på din Bingolott så gäller vissa generella regler för hur man hämtar ut vinsterna. Om man har en vinst på sin lott som understiger 1000 kronor så kan man lösa in den i butik. Om vinsten är större än 1000 kronor så behöver man skicka in lotten i ett rekommenderat brev till Bingolotto. Det man behöver tänka på är att ta en kopia eller en bild på lotten innan man skickar iväg den. Dessutom så instrueras man att skriva sitt namn och sin adress på Bingolotten.

Om man har vunnit 50 000 kronor eller mer på sin Bingolott så uppmanas man istället att ringa in till Bingolottos kundtjänst för vidare instruktioner om hur man får ut sin vinst.

Digitala Bingolotter betalas, liksom vad som nämndes ovan ut till spelkontot hos Bingolottos hemsida. Om du vunnit ett presentkort så kommer detta att skickas hem till dig inom 15-20 dagar.

Edward Blom i Bingolotto

Edward Bloms medverkan i Bingolotto har blivit en minnesvärd klassiker. Edward Blom bjöd på tysk glögg vilket enligt honom själv krävde eld. För att karamellisera det hela så hällde Edward Blom sprit över det. Det började därefter brinna i servetterna omkring. Enligt den PR-ansvarige för Bingolotto kunde det ha gått riktigt illa. Marie Serneholt, som vid tillfället var programledare drabbades av panik och gick snabbt vidare i programmet. Edward Blom behåll dock lugnet själv. Händelsen finns att titta på på Youtube.

Bingolotto på Flashback

På forumet Flashback finns det ett stort antal trådar kring Bingolotto. I dessa ges Bingolotto både ris och ros. Många av trådarna innehåller även spekulationer kring Bingolottos olika programledare, folk som uppger sig ha blivit lurade samt kommentarer på olika avsnitt.